Woerden: Romeins bolwerk

Mede dankzij stichting Romeins Schip Woerden en het Stadsmuseum Woerden

In aanloop naar het nieuwe seizoen van stichting Romeins Schip Woerden is de Romeinse afdeling van Stadsmuseum Woerden vernieuwd. Vanaf nu kunnen de gidsen van RSW en alle andere bezoekers gebruik maken van interactieve schermen die vol staan met informatie over de Romeinse tijd.

In 2002 is de archeologische afdeling van het Stadsmuseum geheel aangepast naar aanleiding van de vele vondsten die bij de opgravingen rond het Kerkplein tevoorschijn kwamen. Samen met het niet veel later geopende drive-in museum Castellum zorgde deze afdeling ervoor dat Woerden als bijzondere ‘Romeinenstad’ op de kaart werd gezet.

In 2009 werd daar een belangrijke publiekstrekker aan toegevoegd. De 25 meter lange reconstructie van het in Leidsche Rijn opgegraven Romeinse vrachtschip ‘De Meern 1’ werd onder de naam “Per Mare ad Laurium” in Woerden in de vaart genomen. Bij de arrangementen van Stichting Romeins Schip Woerden speelt de Romeinse afdeling van het Stadsmuseum al jaren een belangrijke rol.

En nu, aan de vooravond van het vaarseizoen 2014, wordt Romeins Woerden nog aantrekkelijker. Met steun van Europese en provinciale subsidies wordt onder de naam LiMissie een groot ontwikkelingsproject gerealiseerd. Doel is om de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, nog zichtbaarder en aantrekkelijker te maken voor een steeds breder publiek. Onder de LiMissie paraplu heeft RSW de Romeinse afdeling van het Stadsmuseum een facelift kunnen geven. Waar nodig geadviseerd door medewerkers van het museum is deze afdeling nu voorzien van een aantal nieuwe attracties. Een vijftal nieuwe informatie panelen, waarbij o.a. een verbinding wordt gelegd tussen het Europa van de Romeinen en dat van nu. Een modern platform waarop drie, door Mart Scheer gemaakte, maquettes van Romeinse schepen te zien zijn en drie grote en deels interactieve schermen waarop de nodige informatie wordt getoond. Voor de reguliere bezoeker van de afdeling wordt op eenvoudige wijze meer informatie toegankelijk. De RSW gidsen gebruiken deze schermen ter ondersteuning van hun verhaal tijdens de arrangementen en laten daarbij o.a. de laatste archeologische inzichten m.b.t. castellum Laurium zien.

140315romeinse-afd01

Als in de loop van dit seizoen ook de Fiducia, de reconstructie van de Romeinse punter ‘De Meern 6’ in de vaart wordt genomen, kan Woerden zich met nog meer trots beroepen op haar status als Romeinse stad. En nog is het niet genoeg. Het rijk, samen met betrokken provincies en gemeenten, werkt aan een project uit om het Nederlandse deel van de Limes op de Unesco Werelderfgoedlijst te krijgen. Daarbij is Woerden een van de zes aangewezen zgn. ‘knooppunten’. Zo weet u het zeker: Woerden was, is en blijft een duidelijk zichtbaar Romeins bolwerk.