Vrijwilligers

Gids aan walNaast het bestuur onderscheidt de stichting de volgende functies:

Gidsen

Dit zijn goed opgeleide vrijwilligers die onze gasten in ons Limesmuseum aan het Kerkplein ontvangen en ze tijdens het verblijf in het museum, de wandeling door Woerden en aan boord van het schip enthousiast en deskundig begeleiden. Onderwerpen waarover zij vertellen zijn o.a. de Romeinse geschiedenis, met name met betrekking tot Woerden (Castellum Laurium), het schip en de Rijn, de grensrivier (Limes) van het Romeinse Rijk, de latere geschiedenis en bezienswaardigheden van Woerden en de Oude Hollandse Waterlinie.

Nautisch team

De “Per Mare ad Laurium” wordt gevaren door een team van schipper en matroos. De schipper is tenminste in het bezit van een Klein Vaarbewijs. Samen met de meevarende matroos zorgt de schipper ervoor dat de vaart plezierig en veilig verloopt.

De “Fiducia” kan dankzij de beperkte afmeting alleen door een schipper gevaren worden. Hiervoor is het Klein Vaarbewijs 1 voldoende. Bij de afmeerplaats kan de meevarende gids een handje helpen.

Gastvrouwen c.q. -heren Limesmuseum

Deze vrijwilligers zijn vooral actief rond de Singelarrangementen op de zaterdagmiddag. Maar ook op dagen dat wij meerdere arrangementen achter elkaar uitvoeren, wordt hun assistentie op prijs gesteld. Ze zijn verantwoordelijk voor de kaartverkoop op de zaterdagmiddag (afhalen van bestelde kaarten en verkoop aan zgn. ‘inloopgasten’); daarnaast zijn ze actief bij de voorbereiding van de locatie en de opvang van onze gasten.

Administratie

Onze administratieve medewerkers zijn o.a. verantwoordelijk voor de reserveringen t.b.v. de losse kaartverkoop en de begeleiding van die losse kaartverkoop op de zaterdagmiddag als wij onze arrangementen uitvoeren. Maar ook voor het contact en overleg met aanvragers van groepsarrangementen, de planning van de vaarten, een aantal financiële taken en het bijhouden van de website.

Algemene ondersteuning

Hieronder vallen een gevarieerd aantal taken. Zoals het in goede conditie houden van het schip en de motoren en het schoon en droog opleveren van het schip voor elke vaart. Maar bijvoorbeeld ook het tijdig opladen van de draadloze geluidsapparatuur en het verzorgen van de materialen die de gidsen aan boord gebruiken.