Speciaal bezoek uit de Balkanlanden

Niet alleen Nederland is bezig om de Romeinse Limes op de kaart te zetten. Ook de Balkanlanden, waaronder Servië en Roemenië, willen het Romeinse erfgoed meer bekendheid en zichtbaarheid geven

140924balkanWoensdag 24 september ontving Stichting Romeins Schip Woerden (RSW) een groep vertegenwoordigers uit de Balkanlanden, met name werkzaam in toerisme en recreatie. Er waren ook enige journalisten. De groep was met name geïnteresseerd in de manier waarop wij bezoekers interesseren voor en onderhouden over de Romeinse geschiedenis en hoe wij, op basis van onze kennis en informatie, ze een dagje uit kunnen bieden.

De afgelopen jaren is door gemeenten en provincies veel geïnvesteerd om de Limes te bewaren en het verhaal te vertellen. Bestaande musea, vindplaatsen en bezoekerscentra worden verder uitgebouwd en verbonden met andere toeristische, recreatieve of culturele voorzieningen.

De groep vertegenwoordigers uit de Balkanlanden is vier dagen in Nederland en bezoekt diverse plaatsen. Tijdens de “Romeinendag” waren dat eerst Dom Under in Utrecht en Castellum Hoge Woerd in Utrecht Leidsche Rijn. Daarna volgde in Woerden een RSW arrangement en een presentatie door een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Met RSW brachten de vertegenwoordigers een bezoek aan de Romeinse afdeling in Stadsmuseum Woerden en kregen ze een presentatie over het ontstaan en de werkwijze van onze stichting. Vervolgens maakte de groep een wandeling door het centrum van Woerden en werd getoond hoe de Romeinse geschiedenis onder meer via contouren zichtbaar wordt gemaakt. De dag werd afgesloten met een, helaas nogal verregende, vaart met de Per Mare ad Laurium. De groep heeft met veel interesse alle informatie en adviezen tot zich genomen en kan straks bij thuiskomst aan de slag. RSW heeft deze groep met veel plezier dit arrangement aangeboden.