RMO actie

Als u de Oude Rijn, de grensrivier van de Romeinen, vanaf Leiden zo’n 35 km naar het oosten volgt, komt u in Woerden. Een stad die, net als Leiden, trots is op haar Romeinse verleden. Binnen de gemeente is dat op verschillende manieren zichtbaar gemaakt. Met een kleine Romeinse afdeling in het Stadsmuseum, de unieke parkeergarage in het centrum, die breed bekend is als “Drive-in museum Castellum” en de verschillende aandachtspunten in de stad, zoals de zichtbare granieten contouren van castellum Laurium en de informatiezuilen over de gevonden Romeinse schepen. Met als klapstuk de mogelijkheid om dat Romeinse verleden op een bijzondere wijze mee te beleven dankzij het aanbod van stichting Romeins Schip Woerden (RSW). Wij organiseren al voor het zevende seizoen cultuur-historische arrangementen rond een tweetal eikenhouten reconstructies van Romeinse schepen: de “Per Mare ad Laurium”, gebouwd naar “De Meern 1”, een 25 meter lange rijnaak die plaats biedt aan 36 personen en de “Fiducia”, gebouwd naar “De Meern 6”, een 11 meter lange punter voor 12 gasten. Naast een vaartocht maken een bezoek aan ons eigen Limesmuseum, o.a. voorzien van een interessante touch screen presentatie, en een korte wandeling langs de Romeinse contouren in de stad onderdeel uit van de RSW arrangementen.

141008pmal

De grens van het Romeinse Rijk, de Limes, heeft in Nederland (Germania Inferior) een bijzonder karakter. Net als in Duitsland werd deze gevormd door en langs de ruige rivier de Rijn. Samen met de militaire weg ten zuiden van de rivier, de castella op strategische punten en de vele wachttorens was het een bijna natuurlijke barrière. Het feit dat de Romeinen hier voor de rivier kozen, is tot op de dag van vandaag goed zichtbaar voor archeologen; er zijn inmiddels veel (resten van) Romeinse schepen opgegraven. En bij bijna elke volgende vondst was het noodzakelijk de archeologische bevindingen bij te stellen. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke gedachte dat alle Romeinse vrachtschepen ver buiten Nederland, in Zuid-Duitsland of zelfs Zwitserland, gebouwd werden met slechts één doel: een eenmalige vaart naar het noord-westen om de daar gelegerde Romeinse legioenen te bevoorraden.

Dit is een voorbeeld van de onderwerpen die u te horen krijgt als u een RSW arrangement boekt in Woerden. Elders op onze website kunt u lezen welke arrangementen worden verzorgd voor vooral groepen, maar ook voor gasten die individueel willen boeken. En voor de lezers van de RMO nieuwsbrief hebben wij een verrassing: op drie zaterdagen in juni, juli en augustus biedt RSW een aantal vrijkaarten aan voor een Romeins Singelarrangement.