Officiële overdracht Fiducia

Op vrijdag 12 september werd in de haven van Woerden de Romeinse punter Fiducia officieel overgedragen aan Stichting Romeins Schip Woerden. Bij deze feestelijke gelegenheid waren de organisaties vertegenwoordigd die van belang zijn geweest bij de bouw en het vaarklaar maken van de Fiducia. Namens de provincie Utrecht, als partner in de Nederlandse Limessamenwerking, en de gemeente Woerden waren gedeputeerde Mariëtte Pennarts en de wethouders Margot Stolk, Cor van Tuijl en Bob Duindam aanwezig.

De Fiducia kwam voor haar openingsvaart vanuit de richting van De Meern, via de Oude Rijn, aangevaren over de singels van Woerden. Het is een reconstructie van de Romeinse punter ‘De Meern 6’ die is gevonden in Leidsche Rijn. Spreekstalmeester en bestuurslid van Stichting Romeins Schip Woerden Hans Bos sprak de genodigden op de kade toe en introduceerde de organisaties die de totstandkoming van de Fiducia mogelijk hebben gemaakt.

140912-fiduciaKomt

RSW gids Cees van Hooff vervolgde de overdracht met een kort interview met gedeputeerde Mariëtte Pennarts. Daarin kwam naar voren waarom Woerden naast de stad Utrecht is gekozen als Utrechts Limes Knooppunt en wat de provincie onderneemt om de Limes en de Romeinse geschiedenis meer te promoten. Met als uiteindelijk doel samen met de provincies Zuid Holland en Gelderland de Limes op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. Daarna kwam wethouder Margot Stolk van de gemeente Woerden aan het woord. Gemeente Woerden heeft zich hard gemaakt voor de komst van de Fiducia naar Woerden. In haar toespraak sprak zij over de rol die de gemeente heeft gespeeld om de Fiducia naar Woerden te halen en vaarklaar te maken.

140912-fiduciaSleutelNa deze toespraken brak het officiële moment aan van de overdracht. Namens de Vereniging van Notarissen te Utrecht, die de bouw financieel mogelijk heeft gemaakt, onthulde Erik Kerpen een koperen plaquette in de Fiducia en Tjitske Tabak, bestuurder van Stichting Bouwloods Utrecht, die de Fiducia heeft gebouwd, droeg symbolisch de sleutel van de Fiducia over aan bestuursvoorzitter Henk Vlot van Stichting Romeins Schip Woerden.

Tot slot bedankte Henk Vlot alle betrokken organisaties en vertelde hij hoe de stichting de Fiducia gaat inzetten voor cultuur-historische vaarten. Met de komst van de Fiducia heeft gemeente Woerden een unieke positie verworven waarbij langs de Rijn twee reconstructies van Romeinse schepen varen die actief worden ingezet om het Romeinse erfgoed zichtbaar te maken. Om dat laatste te ervaren konden alle genodigden meevaren met de Fiducia over de singels.

Foto’s: Alex de Kuijper