RSW arrangementen tijdens Romeinenweek

Op de beide zaterdagen tijdens de Romeinenweek verzorgen wij het Historisch Singelarrangement rond de Per Mare ad Laurium. De arrangementen beginnen om 15.00 uur in het Limesmuseum, Kerkplein 18. Voor het arrangement op 29 april zijn nog enkele plaatsen vrij, voor 6 mei is nog volop plaats beschikbaar. Het aan te raden om tijdig via de RSW website te reserveren.

Tijdens deze twee zaterdagen krijgen onze gasten, naast de verrassende inhoud van het geboden arrangement, een presentje dat met name wat jongere deelnemers aan zal spreken. Een Romeins bordspel en twee Romeinse ansichtkaarten. Totaal zijn er tien ansichtkaarten en de uitdaging is ze alle tien in deze week te verzamelen. Hoe meer evenementen worden bezocht, hoe groter de kans op succes.

De Romeinenweek wordt georganiseerd door Romeinen.nu in samenwerking met Stichting Romeinse Limes.

Bestuursleden gezocht

bestuursvergaderingIn aanloop naar het seizoen 2017 zijn wij op zoek naar vervanging en versterking van ons bestuur. Wij nemen binnenkort afscheid van ons bestuurslid Communicatie en PR en willen het huidige vijf-koppige bestuur graag uitbreiden met een vice-voorzitter en een secretaris. Woon je in de gemeente Woerden (of directe omgeving), heb je affiniteit met het werk van onze stichting, heb je vrije tijd beschikbaar én ben je geïnteresseerd? Bezoek dan onze websitepagina Vacatures voor meer informatie.

Al het beste voor 2017

We staan aan het begin van het jaar 2017. Dat betekent voor ons als vrijwilligers van stichting Romeins Schip Woerden ook het begin van de voorbereidingen voor alweer het negende seizoen.

Vanaf medio april bent u weer van harte welkom in ons Limesmuseum en vervolgens aan boord van een van onze twee schepen. Wij rekenen op een goed jaar en spreken het vertrouwen uit dat het voor u ook een goed jaar gaat worden.

pmal in de vaartGraag verwelkomen wij u om u mee te nemen op een bijzondere beleving.

Drie Romeinse schepen in Woerden

Afgelopen zaterdag was het dan zover: de “Victoria”, de in 2009 gebouwde reconstructie van de “Oberstimm 1”, een Romeins patrouilleschip gevonden langs de Donau in Oberstimm (D), was in Woerden.

Een uniek moment, want samen met de twee Romeinse schepen161022-14victoria_PMAL die Woerden als thuishaven hebben, waren er dus drie Romeinse reconstructies bij de haven van Woerden te bewonderen. Er werden diverse vaarten georganiseerd en aan animo geen gebrek. Ook langs de wallekant waren er veel toeschouwers. De sportieve bezoeker kon onder leiding van roeiers van roeivereniging De Krom meevaren/-roeien met de Victoria; dit zorgde voor een mooi schouwspel. Daarnaast konden bezoekers die het geheel vanaf het water wilden aanschouwen meevaren op de Per Mare ad Laurium en de Fiducia.

161022-33-Fiducia_victoria_PMAL

Had u afgelopen zaterdag geen tijd? Maar wilt u nog wel graag de Victoria zien of erop meevaren? Dat kan. Voorlopig ligt het schip in Bodegraven bij Fort Wierickerschans en daar worden er arrangementen georganiseerd.

En voor onze eigen gasten luidt het motto: wij zien u graag weer in 2017!

Rijn en Donau ontmoeten elkaar in Woerden

4_victoria
De ‘Victoria’, een reconstructie van een Romeins patrouilleschip, komt zaterdag 22 oktober naar Woerden. Daar wordt het schip verenigd met de Per Mare ad Laurium en de Fiducia om samen te varen op de buitensingel van Woerden en zo voor een uniek plaatje te zorgen.
De aanwezigheid van de Victoria in Woerden zorgt voor een nieuw record: niet eerder voeren drie reconstructies van Romeinse schepen broederlijk over de vroegere loop van de Rijn.

De Victoria is een reconstructie van de in 1994 in Oberstimm (D) aan de Donau opgegraven wrakken van twee Romeinse galeischepen, de Oberstimm 1 en 2. De Oberstimm 1 was een galeischip van een type dat ook op de Middellandse Zee gebruikt werd; vermoedelijk zijn er meer dan 1.000 exemplaren van gebouwd! Jaarringenonderzoek geeft een bouwdatering van 90 na Chr. ± 10 jaar aan; daarmee voer de Oberstimm 1 al over de Donau ruim voordat De Meern 1 en De Meern 6 langs de Rijn werden gebouwd. Wat in de Romeinse tijd dus niet mogelijk was, wordt nu werkelijkheid: anno 2016 treffen de drie gereconstrueerde schepen elkaar bij de huidige Rijn.

Het 15,7 meter lange en 2,7 meter brede schip is al enige tijd in Nederland, was tijdens de Archeologiedagen van 14-16 oktober te zien in Katwijk aan Zee en Leiden en is op vrijdag 21 oktober in Alphen aan den Rijn.
1_victoria
Programma 22 oktober
Zaterdag 22 oktober komt de Victoria in de ochtend naar Woerden en zal daar een aantal uren, voortbewegen door o.a. roeiers van “De Krom” en begeleid door de twee Romeinse schepen in Woerden, over de buitensingel varen.

Vindt u het leuk om in Woerden mee te roeien of mee te varen? Dat kan! U kunt vanaf 11.00 uur aanmonsteren op de Victoria voor een vaart van plm. 1 uur. U kunt zich melden bij de trap tussen de Rozenbrug en de Westdambrug. De exacte vaarroute van de schepen wordt op de dag zelf bepaald. Wilt u er zeker van zijn dat u mee kunt? Stuur dan een e-mail naar info@romeinsschipwoerden.nl onder vermelding van het aantal personen in uw gezelschap, het tijdblok waarin u mee wilt varen en het telefoonnummer (liefst mobiel) waaronder u te bereiken bent.

De Victoria gaat in de loop van de middag terug naar Fort Wierickerschans in Bodegraven, waar het schip nog enige tijd te bewonderen zal zijn. Voor de Per Mare ad Laurium en de Fiducia markeert deze dag het definitieve einde van het seizoen 2016. In 2017 bent u weer van harte welkom!

Meer informatie over dit bijzondere evenement vindt u op de website van Romeinen NU:
http://www.romeinen.nu/romeinennu/romeins-gallei-victoria/

Let op: de op die webpagina aangekondigde aanwezigheid van de Victoria op 26 oktober kan door omstandigheden geen doorgang vinden.