Het zit erop !

Met twee zonovergoten arrangementen hebben onze vrijwilligers vanmiddag afscheid genomen van de laatste gasten. Eerst een groepsarrangement voor een geslaagde familie-bijeenkomst en daarna het allerlaatste Historisch arrangement voor de losse kaartverkoop. Om even na 16.30 uur meerde de Per Mare ad Laurium nog een keer af om een groep tevreden gasten van boord te helpen. 

Beide schepen worden nu voor de winterperiode weggelegd na het ondergaan van nog een flinke schoonmaakbeurt. Ondertussen gaat het bestuur van RSW door met de gesprekken met de initiatiefgroep in Utrecht; gesprekken die moeten leiden tot een herstart van de inmiddels breed bekende cultuurhistorische arrangementen in een nieuwe omgeving.

Deze website zal in de komende periode de nodige aanpassingen ondergaan om de veranderende situatie beter te duiden. En op termijn komt er een nieuwe website die u op de hoogte gaat houden van de ontwikkelingen en de toekomst. Vergeet dus vooral niet zo nu en dan bij ons langs te komen als u de ontwikkelingen wilt volgen.

Rest ons al onze 20.000 gasten te bedanken voor hun bezoek. En namens het bestuur van RSW natuurlijk ook een welgemeend woord van dank aan al onze vrijwilligers, zonder wie wij het geen 10 jaar hadden kunnen volhouden. 

Het laatste arrangement losse kaarten !

Op zaterdag 22 september voeren wij drie groepsarrangementen uit. Daardoor komt het Historisch Singelarrangement voor de losse kaartverkoop helaas te vervallen. Dat betekent dat u nog maar één kans hebt om aan dit informatieve arrangement deel te nemen, namelijk op zaterdag 29 september as. Er zijn gelukkig nog een aantal kaarten beschikbaar. 

Wilt u gebruik maken van deze laatste kans, dan is het verstandig dat u vooraf kaarten op onze website reserveert (knop ‘Losse Kaarten’ en vervolgens knop ‘Reserveren’). Alleen dan hebt u zekerheid dat u mee kunt. Aangezien onze capaciteit beperkt is, 36 gasten, kan het gebeuren dat wij ruim voor de datum alsnog uitverkocht zijn.

Voor onze vrijwilligers zit het er na 29 september op. Zoals u waarschijnlijk hebt gehoord, stoppen wij met onze activiteiten in Woerden. Maar wij rekenen erop dat het varend bestaan van onze twee schepen, de Per Mare ad Laurium en de Fiducia, op niet al te lange termijn wordt voortgezet in een andere omgeving, te weten de grachten en singels van Utrecht. En uiteraard bent u dan ook van harte welkom om het aanbod in Utrecht te ervaren. Dus houdt deze website ook in de toekomst nog in de gaten.

Schip bij het Kasteel

 

 

 

 

Laatste maand RSW arrangementen

Het seizoen 2018 van stichting Romeins Schip Woerden zit er bijna op. De Per Mare ad Laurium en de Fiducia worden nog vijf weken ingezet voor de diverse arrangementen. Maar dan stopt het en, zoals bekend, dat is dan definitief.

 Stichting RSW kan terugkijken op een succesvol seizoen. Met nog een maand te gaan ziet het ernaar uit dat alle gestelde doelen worden gehaald. Na beëindiging van het seizoen, dus vanaf oktober, gaat de stichting zich bezighouden met het afwikkelen van de activiteiten in Woerden en het naar verwachting overbrengen van die activiteiten naar Utrecht.

Sinds de start in juni 2009 hebben de vrijwilligers van RSW voor ruim 20.000 gasten een aangename beleving mogen verzorgen. De Per Mare ad Laurium is een kleine 900 keer uitgevaren en de Fiducia, voor het eerst ingezet laat in het seizoen 2014, een kleine 100 keer. Getallen waar met trots over gesproken mag worden. Het blijft dus enorm jammer dat het niet mogelijk is gebleken om beide schepen met de bijbehorende arrangementen voor Woerden te behouden.

Wilt u, voor het te laat is, zelf nog ervaren hoe het is om een RSW arrangement rond de Per Mare ad Laurium of de Fiducia mee te maken? Wacht dan niet en meldt uw interesse op de website van RSW. Groepen kunnen nog tot eind september een aanvraag voor beide schepen indienen. Individuele gasten kunnen voor een vijftal zaterdagen, te weten 1, 8, 15, 22 en 29 september kaarten reserveren. En op 8 september kan dat zelfs op twee tijdstippen: naast het standaard arrangement om 15.00 uur wordt ’s ochtends om 11.00 uur een arrangement met het Open Monumentendag thema “In Europa” uitgevoerd. Alle kinderen die aan dit speciale arrangement deelnemen, krijgen bovendien de prachtige en inmiddels zeldzame bouwplaat van de Romeinse praam Woerden 7. Voor alle arrangementen geldt op=op (er kunnen 36 gasten mee), dus wees er snel bij! Zo gezellig ‘Romeins’ als het op de foto, die in Alphen aan den Rijn genomen is, wordt het niet, maar dat maakt de ervaring er niet minder interessant om.

PMAL naar Romeinenweekend Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli wordt in het centrum van Alphen aan den Rijn voor het eerst een Romeinenweekend georganiseerd. Op diverse locaties in de stad zijn Romeinse activiteiten te zien voor jong en oud. En op het water van de (Romeinse) Rijn verzorgt het vlaggeschip van onze stichting korte, door een gids begeleide vaararrangementen.

De speciaal voor dit weekend uitgegeven programmakrant staat boordevol activiteiten die de bezoekers op beide dagen mogen verwachten. Er is veel aandacht voor ‘beleven’, want naast gladiatrixgevechten en militaire shows is er ruimte voor muziek, een ambachtsmarkt, een beautysalon, een heuse Romeinse vicus en diverse kinderactiviteiten. Ook medewerkers van het Archeon laten zich in het centrum van hun beste kant zien.

Stichting RSW is aanwezig met de 25 meter lange “Per Mare ad Laurium”.  Vanaf de kade bij tapas restaurant Proto, tegenover het Rijnplein, worden vanaf 12.30 uur op beide dagen een zestal vaararrangementen aangeboden. De eigen gidsen van RSW vertellen daarbij iets over het Romeinse Rijk, Germania Inferior en de Rijn als grensrivier (limes). Ook de bouw en het gebruik van Romeinse schepen komt aan bod. 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgen over plannen stadsstrand

Het AD Woerden meldde op dinsdag 15 mei “Plannen klaar voor stadsstrand” met als onderkop “Niet iedereen blij met initiatief”. Onder die ‘niet iedereen’ valt ook onze stichting. RSW kent de exacte plannen nog niet (de inspraakavond daarover moet nog aangekondigd worden), maar heeft wel een heel duidelijke mening. Daarbij speelt de smalste brug in de buitensingels van Woerden, de Westdambrug, een belangrijke rol. De situatie bij deze brug én de pal daarnaast gelegen Rozenbrug over de Oude Rijn is zeer onoverzichtelijk; daardoor is zwemmen in dit gedeelte van de singel extreem gevaarlijk. Dat heeft het vorig jaar ingerichte stadsstrand, vlak naast de brug, duidelijk aangetoond. En ook dit jaar, nog voordat er sprake is van een definitieve invulling, hebben onze schippers al te maken gehad met zeer ongewenste situaties. Overleg met de gemeente heeft tot nu toe niet tot een bevredigend resultaat geleid. Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de definitieve plannen en hopen dat er snel duidelijkheid komt.