PMAL naar Romeinenweekend Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli wordt in het centrum van Alphen aan den Rijn voor het eerst een Romeinenweekend georganiseerd. Op diverse locaties in de stad zijn Romeinse activiteiten te zien voor jong en oud. En op het water van de (Romeinse) Rijn verzorgt het vlaggeschip van onze stichting korte, door een gids begeleide vaararrangementen.

De speciaal voor dit weekend uitgegeven programmakrant staat boordevol activiteiten die de bezoekers op beide dagen mogen verwachten. Er is veel aandacht voor ‘beleven’, want naast gladiatrixgevechten en militaire shows is er ruimte voor muziek, een ambachtsmarkt, een beautysalon, een heuse Romeinse vicus en diverse kinderactiviteiten. Ook medewerkers van het Archeon laten zich in het centrum van hun beste kant zien.

Stichting RSW is aanwezig met de 25 meter lange “Per Mare ad Laurium”.  Vanaf de kade bij tapas restaurant Proto, tegenover het Rijnplein, worden vanaf 12.30 uur op beide dagen een zestal vaararrangementen aangeboden. De eigen gidsen van RSW vertellen daarbij iets over het Romeinse Rijk, Germania Inferior en de Rijn als grensrivier (limes). Ook de bouw en het gebruik van Romeinse schepen komt aan bod. 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgen over plannen stadsstrand

Het AD Woerden meldde op dinsdag 15 mei “Plannen klaar voor stadsstrand” met als onderkop “Niet iedereen blij met initiatief”. Onder die ‘niet iedereen’ valt ook onze stichting. RSW kent de exacte plannen nog niet (de inspraakavond daarover moet nog aangekondigd worden), maar heeft wel een heel duidelijke mening. Daarbij speelt de smalste brug in de buitensingels van Woerden, de Westdambrug, een belangrijke rol. De situatie bij deze brug én de pal daarnaast gelegen Rozenbrug over de Oude Rijn is zeer onoverzichtelijk; daardoor is zwemmen in dit gedeelte van de singel extreem gevaarlijk. Dat heeft het vorig jaar ingerichte stadsstrand, vlak naast de brug, duidelijk aangetoond. En ook dit jaar, nog voordat er sprake is van een definitieve invulling, hebben onze schippers al te maken gehad met zeer ongewenste situaties. Overleg met de gemeente heeft tot nu toe niet tot een bevredigend resultaat geleid. Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de definitieve plannen en hopen dat er snel duidelijkheid komt.

 

Romeinenweek 2018: RSW arrangementen

Op de beide zaterdagen tijdens de Romeinenweek verzorgen wij het Historisch Singelarrangement rond de Per Mare ad Laurium. De arrangementen beginnen om 15.00 uur in het Limesmuseum, Kerkplein 18. Zowel voor het arrangement op 28 april als dat op 6 mei zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar. Het aan te raden om tijdig via de RSW website te reserveren.

Tijdens deze twee zaterdagen krijgen onze gasten zoals ze van ons gewend zijn een verrassend arrangement dat goed aansluit bij het thema van dit jaar: Op reis met de Romeinen.

De Romeinenweek wordt georganiseerd door Romeinen.nu in samenwerking met Stichting Romeinse Limes.

RPLFM filmverslag nu ook beschikbaar

Van het gesprek dat Ruud Orsel van RPLFM op donderdag 5 april met voorzitter Henk Vlot had over de situatie bij de stichting is nu ook een verkorte filmversie beschikbaar. Deze is te vinden op Youtube, maar u kunt ook op de afbeelding hieronder klikken om het interview terug te kijken.

 

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen, dus blijf onze nieuwspagina volgen als u geïnteresseerd bent

.

RTV Utrecht filmt aan boord

Tijdens de eerste scholieren arrangementen van dit seizoen, voor de brugklassers van het Kalsbeek College, mochten wij journalist Anne-Marie Verhagen van RTV Utrecht aan boord verwelkomen. Het resultaat, een kort verslag in het nieuwsprogramma UNieuws van dinsdag 10 april jl., willen wij u niet onthouden.

De leerlingen van de elf brugklassen en hun begeleiders kijken zonder uitzondering terug op een geslaagd evenement, niet in de laatste plaats dankzij het fraaie weer, waarbij alleen op dinsdagochtend wat regendruppels te melden waren.