Schip

De eerste varende reconstructie van een Romeins vrachtschip!

Opgraving De Meern 1

Vindplaats

De “Per Mare ad Laurium” is een reconstructie van een Romeins vrachtschip. Dit type schepen werd gebruikt in de eerste eeuwen na Christus. De resten werden in 1997 in Veldhuizen (nu Leidsche Rijn) gevonden en in 2003 opgegraven. Door de archeologen wordt dit schip “De Meern 1” genoemd.

Bij bouwwerkzaamheden in het oorspronkelijke stroomgebied van de Rijn zijn vele scheepswrakken uit de Romeinse tijd ontdekt. Zo zijn in Woerden maar liefst 7 wrakken blootgelegd, maar deze bleken incompleet te zijn of vielen snel uit elkaar.

Het wrak van “De Meern 1” was nog gaaf en wordt geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Lelystad. Het geconserveerde schip zal medio 2015 in Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn Utrecht permanent tentoongesteld worden. Castellum Hoge Woerd wordt een publiekscentrum voor archeologie, cultuur en natuur in de vorm van het Romeinse Castellum wat ooit op deze locatie stond. Zie ook www.castellumhogewoerd.nl

Reconstructie

Stichting Bouwloods Utrecht besloot samen met de stichting Het Utrechts Landschap een reconstructie van “De Meern 1” te bouwen. Hierbij vormden de archeologische veldgegevens het uitgangspunt. De Bouwloods verzorgde de bouw en Het Utrechts Landschap leverde o.a. de benodigde bijzondere eiken. De bouw en de inrichting werden verder financieel mogelijk gemaakt door een groot aantal subsidies en bijdragen vanuit het bedrijfsleven.

Doop schip

In de vaart

De reconstructie werd op 4 april 2009 in De Meern te water gelaten. Bij die gelegenheid kreeg het schip de naam “Per Mare ad Laurium”. Omdat de Leidsche Rijn bij De Meern niet breed genoeg is om vaartochten te verzorgen, heeft de gemeente Woerden besloten het schip een thuishaven te bieden.

Op 30 mei 2009 is het schip naar Woerden gevaren en feestelijk verwelkomd door het gemeentebestuur in gezelschap van genodigden en inwoners van Woerden.

Technische gegevens

Het schip was oorspronkelijk een zeilschip, maar maakte ook gebruik van de stroming van de Rijn en werd waarschijnlijk ook regelmatig met mankracht voortgetrokken (´gejaagd´). Het wordt nu aangedreven door twee onzichtbaar ingebouwde motoren. Het is 24,65 meter lang en 2.82 meter breed.

Het schip biedt ruimte aan 36 passagiers; het is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.