Tijd begint te dringen

Dat is de kop van een kort artikel in AD Groene Hart van 25 januari. Nog ruim twee maanden en het seizoen 2018 van RSW begint. Wil onze stichting dat seizoen overleven en ook in 2019 weer haar arrangementen uitvoeren, dan is het essentieel dat nu al de volgende generatie bestuurders en vrijwilligers zich aanmeldt. Helaas lukt dat nog niet erg, en daar gaat het artikel kort op in.

AD artikel

Overigens vertaalt de naam van ons grote schip, de rijnaak ‘Per Mare ad Laurium’, zich in ‘Over de Marre naar Woerden’ (de Marre stroomde in de Romeinse tijd vanuit het zuiden de Rijn bij De Meern in); de term ‘handen binnenboord’ hanteren wij bij de smalle doorvaart van de Westdambrug om onze gasten te wijzen op het risico aldaar.

Bent u geïnteresseerd in een van onze arrangementen? Voor groepsarrangementen kunt u zich nu al melden op onze website, voor de losse kaartverkoop wordt de betreffende web-pagina binnenkort weer geactiveerd.

Interview Henk Vlot over toekomst

Namens de televisie-poot van RPLFM sprak Klaas Schuyt op maandag 4 december jl. bij de drie scheepsmaquettes in het Limesmuseum met voorzitter Henk Vlot van onze stichting. Onderwerp uiteraard de toekomst van stichting Romeins Schip Woerden, waarover inmiddels het nodige in de pers is verschenen. Het TV interview kunt u op het TV kanaal van RPLFM of op hun website terugkijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast is voor RPLFM een radioversie van dit gesprek gemaakt dat u via de link hieronder terug kunt luisteren.

 

Onzekere toekomst Stichting RSW

Aan het einde van het komend seizoen 2018 leggen alle bestuursleden van stichting Romeins Schip Woerden (RSW) hun taken neer. En al enige tijd loopt het totaal aantal vrijwilligers langzaam maar zeker terug. Wat betekent dit voor de continuïteit?

 

De gehele vrijwilligers-groep dunt uit, mede door vergrijzing; dit zorgt voor veel druk op de organisatie. Omdat het bestuur dit al de nodige tijd ziet aankomen, is de zoektocht naar versterking en potentiële opvolging al jaren actueel. De gemeente is op de hoogte gesteld van de nu ontstane situatie. De conclusie is dat het niet eenvoudig zal zijn om na het seizoen 2018 in Woerden door te gaan en daarbij onverkort vast te houden aan de cultuurhistorische kernwaarden van de stichting.

Deze constatering heeft ertoe geleid dat de stichting de situatie heeft besproken met de eigenaar van de ‘Per Mare ad Laurium’, stichting ‘Het Utrechts Landschap’ en enkele stakeholders in de erfgoedsector in de gemeente Utrecht. Daarbij is besloten de mogelijkheid om de activiteiten van RSW na 2018 over te brengen naar Utrecht serieus zal worden onderzocht. Niet uitsluitend, want de zoektocht naar een doorstart van de werkzaamheden in Woerden staat uiteraard hoog op de agenda.

Mocht u, na het lezen van dit bericht, ideeën hebben over hoe vooral die laatste weg met succes kan worden ingeslagen, dan kunt u daarover contact opnemen met het bestuur van RSW middels een mail naar bestuur@romeinsschipwoerden.nl.

Nieuwe website Romeinse Limes Nederland

Recent heeft stichting Romeinse Limes Nederland een nieuwe website gelanceerd. De website ziet er niet alleen door de frisse lay-out (zie de afbeelding) er weer helemaal eigentijds uit, ook aan de inhoud is het nodige aangepast en toegevoegd. Het meest opvallend is de nieuwe knop “Onderwijs”, waaronder de knoppen “Voor docenten”, “Voor leerlingen” en “Romeinen in Nederland” toegang geven tot een enorm aanbod aan educatieve mogelijkheden en veel informatie over de Romeinen.

Een verwijzing naar het Educatieve Arrangement van stichting Romeins Schip Woerden kon op deze aangepaste website natuurlijk niet ontbreken. U vindt dat onder de knop “Voor docenten”. Wij rekenen er uiteraard op dat deze vermelding positieve gevolgen gaat hebben voor de boekingen in het seizoen 2018.

Seizoen 2017 zit erop

De laatste twee arrangementen op zaterdag 30 september 2017 luidden het einde van het seizoen voor de Per Mare ad Laurium in. Tijd voor groot onderhoud aan de buitenkant en een controlebeurt voor de motoren. Daarvoor brengen RSW vrijwilligers via een lange route (o.a. Grecht, Kromme Mijdrecht, Waver en Angstel) het schip in twee dagen naar de werf in Vinkeveen. Medio oktober is de PMAL dan weer terug in Woerden. De route, die ook in 2014 al is gevaren (toen om de elektromotoren in te laten bouwen) is goed voor mooie plaatjes, zoals deze breedbeeldfoto geschoten op de Vinkeveense Plassen.

PMAL op Vinkeveense Plassen

Voor de Fiducia wacht nog een arrangement op zaterdag 8 oktober. Daarna gaat ook dit schip de rust van de winterstalling tegemoet.

Vanaf 14 april 2018 staan wij weer voor u klaar.